Τι είναι;

Στην άνω έξω επιφάνια του ισχίου υπάρχει ένα όγκωμα, ο μείζον τροχαντήρας, στον οποίον καταφύωνται (καταλήγουν) πολλοί τένοντες μυών. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας ορογόνος θύλακας (μαξιλαράκι) ο οποίος απορροφά τις τριβές. Στην τροχαντηρίτιδα υπάρχει φλεγμονή και παθολογία σε αυτόν τον θύλακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή και πόνος στο σημείο.

 

Αίτια

Η παθολογία αυτή συνήθως προέρχεται από επαναλαμβανόμενη τάση στο σημείο. Κάτι το οποίο συμβαίνει μετά από πολύωρο τρέξιμο, βάδιση, ανέβασμα σκάλας ή άμεσης πίεσης στο σημείο. Η απότομη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η λανθασμένη προπόνηση, η μειωμένη δύναμη των οπισθίων μηριαίων και η δυσκαμψία του ισχίου πυροδοτούν το πρόβλημα.

 

Συμπτώματα

Ο πόνος περιγράφεται σαν βαθύς και διάχυτος στην έξω περιοχή του ισχίου, που συνήθως εμφανίζεται στην αρχή του βαδίσματος ή στο ανεύασμα σκάλας μετά από πολύωρο κάθισμα.

 

Διάγνωση

Ο κλινικός έλεγχος σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού, θα δώσει επαρκή αποτελέσματα για τη διάγνωση της πάθησης. Η ακτινογραφία στην περιοχή θα καθορίσει τη σοβαρότητα και την έκταση της βλάβης.

 

Θεραπεία

Συνήθως ο ασθενής θεραπεύεται στις πρώτες βδομάδες. Είναι σημαντικό ο ασθενής να αποφύγει τους παράγοντες που πυροδότησαν την πάθηση και να ξεκουράσει την περιοχή. Επίσης, να ξεκινήσει τη θεραπεία στα πρώτα στάδια της πάθησης πριν μεταβεί σε χρόνια βλάβη.

Το πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει:

  • Taping
  • Μάλαξη
  • Ρεύματα TENS
  • Παγοθεραπεία
  • Θεραπευτικό Υπέρηχο
  • Διατάσεις και ενδυνάμωση της περιοχής