Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τέσσερα οστά το μηριαίο, την κνήμη, την περόνη και την επιγονατίδα. Τα οστά της κνήμης, του μηρού και η έσω πλευρά της επιγονατίδας καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο ο οποίος απορροφά τις τριβές και τα φορτία.

Σύνδεσμοι

Τέσσερις σύνδεσμοι κυρίως σταθεροποιούν το γόνατο:

  1. Πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός. Ο πρόσθιος χιαστός μποδίζει τις στροφικές κινήσεις του γόνατος και την πρόσθια κίνηση της κνήμης. Είναι ο κύριος σύνδεσμος του γόνατος ο οποίος χιάζεται με τον οπίσθιο χιαστό, ο οποίος δεν επιτρέπει την οπίσθια κίνηση της κνήμης.
  2. Έσω και έξω πλάγιοι. Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στην έσω και έξω επιφάνια του γόνατος και δεν επιτρέπουν την απαγωγή και την προσαγωγή του γόνατος σταθεροποιώντας το.
  3. Έσω και έξω μηνίσκος. Βρίσκονται ανάμεσα στην κνήμη και το μηριαίο και έχουν σχήμα ημισελήνου. Είναι τα αμορτισέρ της άρθρωσης καθώς αυξάνουν την επιφάνια επαφής των οστών και απορροφούν τα φορτία.
  4.  Όλα τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τους μυς, τους τένοντες και άλλους συνδέσμους, συνεργάζονται άψογα ώστε να εκτελούνται οι δραστηριότητες της βάδισης, του τρεξίματος, των αλμάτων κ.λπ.