Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες κατασκευές που βρίσκονται ανάμεσα στο οστό της κνήμης και του μηρού. Η λειτουργία τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς, να κατανέμουν τα φορτία της άρθρωσης και να λιπαίνουν την άρθρωση. Οι μηνίσκοι είναι δύο σε κάθε γόνατο, ο έσω και ο έξω. Η ρήξη τους συμβαίνει σε ακραίες κινήσεις του γόνατος και κυρίως σε στροφές του γόνατος.

Η ρήξη διακρίνεται ανάλογα τον μηνίσκο (σε έσω και έξω) ανάλογα το μέρος της βλάβης (σε πρόσθιου και οπίσθιου κέρατος) και τέλος ανάλογα την ηλικία σε εκφυλιστικού και τραυματικού τύπου.

 

Πώς συμβαίνει;

Η κύρια αιτιολογία είναι η τραυματική. Ο ασθενής συνήθως εκτελεί μια κίνηση κάμψης και στροφής, ενώ συνήθως το πέλμα βρίσκεται ακινητοποιημένο στο έδαφος. Στην εκφυλιστικού τύπου ρήξη υπάρχουν ρωγμές από παλαιούς μικροτραυματισμούς οι οποίοι σε κάποια κίνηση διαρρηγνύονται.

 

Συμπτώματα

Ο ασθενής μετά από μια τέτοια κίνηση, συνήθως θα νιώσει μια αίσθηση σκισίματος. Τα συμπτώματα σε ήπιες ρήξεις μπορεί να είναι ελάχιστα και να αυξάνονται σταδιακά. Μετά τον τραυματισμό θα υπάρχει πόνος σε όρθια θέση, ο οποίος θα είναι πιο έντονος σε βαθειά καθίσματα ή ανέβασμα σκάλας. Επίσης θα υπάρχει αρκετό οίδημα στην περιοχή. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής θα έχει ένα αίσθημα κλειδώματος στο γόνατο και αστάθεια.

 

Διάγνωση

Ο συνδυασμός του ιστορικού του τραυματισμού και των κλινικών σημείων θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση. Ειδικά κλινικά τεστ θα αποδώσουν την έκταση της βλάβης. Πολλές φορές όμως, το μεγάλο οίδημα και ο πολύ μεγάλος πόνος δεν επιτρέπουν στην σωστή διάγνωση, ενώ επίσης ο τραυματισμός και άλλων δομών του γόνατος οδηγεί σε περεταίρω έλεγχο με μαγνητική τομογραφία.

 

Θεραπεία

Το πρόγραμμα θεραπείας ποικίλει ανάλογα τον ασθενή και τη βλάβη. Το πιο βασικό κομμάτι της αποκατάστασης είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που φορτίζουν το γόνατο και η ξεκούραση της τραυματισμένης περιοχής. Επίσης, είναι πολύ βασικό να υποστηριχτεί το γόνατο με μια περίδεση. Στόχος ενός προγράμματος αποκατάστασης είναι η σταδιακή μείωση της φλεγμονής και στη συνέχεια η υποστήριξη του γόνατος με ενδυνάμωση των γειτονικών μυών. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα την έκταση της βλάβης. Σε ήπιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να επιστρέψει σε 2 με 4 βδομάδες ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις που θα χρειαστούν χειρουργείο θα επιστρέψει από 4 έως 8 βδομάδες. 

Μέσα

  • ΤΕΝΣ
  • Υπέρηχος
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • Taping
  • Manual therapy
  • Παγοθεραπεία
  • Μάλαξη
  • Διατάσεις

 

Πότε χειρουργείο;

Σε σοβαρές ρήξεις ή σε ρήξεις στις οποίες συνυπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί αναγκαία θα οδηγηθούν στο χειρουργείο. Επίσης, σε μη επιτυχία της συντηρητικής θεραπείας. Επίσης ενδείξεις είναι το ύδραθρο, το επαναλαμβανόμενο μπλοκ στην άρθρωση και ο πόνος σε βαθύ κάθισμα και ανέβασμα σκάλας μετά την πάροδο 2 με 3 μηνών. Το χειρουργείο είναι αρθροσκοπικό και ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον κομμένο μηνίσκο. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής κρίνεται σκόπιμο να κάνει φυσικοθεραπεία για ταχεία επιστροφή στις δραστηριότητές του.