Γενικά

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος (ΣΚΣThe Carpal Tunnel Syndrome) είναι η πιο συχνή πάθηση της άκρας χείρας η οποία προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα) και ατροφίες στην άκρα χείρα. Μεγαλύτερη επιρρέπεια έχουν οι γυναίκες, με αναλογία γυναικών – ανδρών εννέα προς ένα. Η θεραπεία είναι απαραίτητη, καθώς η πάθηση δεν αυτοϊάται και πολλές φορές δημιουργεί ατροφίες λόγω της νευρικής πίεσης.

 

Τι είναι;

Φυσιολογικά υπάρχει ένας χώρος ο οποίος περνούν ελεύθερα το μέσο νεύρο και 8 διερχόμενοι τένοντες. Στο σύνδρομο το διάστημα αυτό στενεύει τους τένοντες και το νεύρο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα. Άρα δεν είναι μία πάθηση αλλά ένα σύνδρομο, οφειλόμενο σε διάφορες παθήσεις.

 

Πού οφείλεται;

Γενικά όπως είναι προφανές οποιαδήποτε διαταραχή του χώρου αυτού θα δώσει συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα.

 Οι κυριότερες από παθήσεις ταξινομούνται στις εξής ομάδες:

 • Διόγκωση-Τενοντοελυτρίτιδα Καμπτήρων Τενόντων άκρας Χειρός από υπερκαταπόνηση του χεριού (π.χ. χειριστές υπολογιστών, εργάτες, κομμώτριες, αγρότες, οδηγοί κ.λπ.).
 • Διόγκωση Τενόντων από ορμονικές διαταραχές, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, λοχεία, κ.λπ.)
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • Εκ γενετής στένωση του καρπιαίου σωλήνα.

 

Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα – Διάγνωση

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα σε αρχικά στάδια δεν έχει τυπική συμπτωματολογία και ποικίλει ανάλογα τον ασθενή και το αίτιο, με αποτέλεσμα η έγκαιρη διάγνωση να μην γίνεται. Συνήθως οι ασθενείς περιγράφουν ότι πονάνε σε όλο το άνω άκρο και περιγράφουν μουδιάσματα γενικά. Σπάνια περιγράφουν στα αρχικά στάδια αδυναμία σύλληψης, ενώ σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται ατροφία στο θέναρ (στην παλάμη).

Γενικά από το ιστορικό ένας έμπειρος ορθοπαιδικός, νευρολόγος και φυσικοθεραπευτής θα καταλήξει στο σύνδρομο, αλλά η κλινική εξέταση δεν δείξει σαφή ευρήματα για διάγνωση.

Τα κλινικά τεστ τα οποία θα είναι μάλλον θετικά είναι η κάμψη του καρπού με αντίσταση (που θα προκαλέσει πόνο) και το Phalen τεστ όπου ο καρπός βρίσκεται σε έκταση και μετά από μερικά δευτερόλεπτα υπάρχουν μουδιάσματα στά 3,5 δάκτυλα. Γενικά όμως, λόγω των παρόμοιων συμτωμάτων από πολλές άλλες παθήσεις είναι δύσκολη η ακριβής διάγνωσή του. Το ηλεκτρομυογράφημα θα δώσει αρκετά σαφή αποτελέσματα και θα οδηγήσει στη διάγνωση του συνδρόμου.

 

Θεραπεία

Αν το σύνδρομο βρίσκεται στα αρχικά στάδια, είναι δυνατή η θεραπεία του συντηρητικά με τη χρήση φαρμάκων, νάρθηκα και κατάλληλης φυσικοθεραπείας. Αν το σύνδρομο βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ή δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αντιμετώπιση, τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς η εμμονή του σε θέσεις ή έργα τα οποία δυσχεράνουν την πάθηση θα τον οδηγήσουν σε αδυναμία επούλωσης.

Από φυσικοθεραπευτικής άποψης προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις:

 • ΤΕΝΣ
 • Διατάσεις των μυών του καρπού
 • Διάταση νευρικού ιστού
 • Παγοθεραπεία
 • Taping
 • Μάλαξη
 • Manual therapy

Ολα τα προαναφερθέντα αίτια, προκαλούν διόγκωση των ελύτρων και των τενόντων εντός του Καρπιαίου Σωλήνος, με αποτέλεσμα αύξηση της πιέσεως εντός αυτού. Φυσικό είναι να υφίσταται την πίεση ο "πιό αδύναμος κρίκος" εντός του Σωλήνος, που είναι το Μέσο Νεύρο. Σε αρχικό στάδιο πιέζονται τα μικρά αγγεία του περινευρίου και στη συνέχεια όλο το νεύρο με αποτέλεσμα διαταραχή της αγωγιμότητας αυτού. Το νεύρο διογκώνεται και παρουσιάζει στικτές μακροσκοπικές αιμορραγίες. Σε χρόνιες παραμελημένες περιπτώσεις το Μέσο Νεύρο παρουσιάζει ενδονευρική ίνωση και μόνιμη λειτουργική βλάβη.

Πολλές περιπτώσεις ΣΚΣ οφείλονται σε κακή θέση του καρπού κατά τη δακτυλογράφηση σε υπολογιστή. Γι’ αυτό και τα νέα πληκτρολόγια έχουν μία νέα προέκταση στήριξης του καρπού. Η πάθηση έχει ονομασθεί δημοσιογραφικά και «νόσος των δακτυλογράφων» ή «νόσος των χειριστών υπολογιστών».

Ορισμένες περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνος, συνυπάρχουν με παγίδευση της ρίζας Α6 στον αυχένα, λόγω αυχενικής δισκοπάθειας. Αυτό λέγεται «Σύνδρομο Διπλής Πιέσεως» (Double Crush Syndrome) και έχει περιγραφεί από τη δεκαετία του 80.